(0186) 620 790 (06) 390 47 515  info@tspersoneel.nl

Tips/Blog


Coach sessie waardes

Hoe kun je jezelf beter aansturen. Waar kun je ja en nee tegen zeggen. Als je je innerlijke kompas weet is het makkelijker om ergens ja of nee tegen te zeggen. Als je niet weet wat echt belangrijk voor je is, zeg je overal ja tegen of overal nee tegen omdat je het gewoon weg niet weet. Of je zegt ergens ja tegen en denkt wat die ik hier nou weer, waarom heb ik hier ja tegen gezegd. Dat heeft allemaal te maken met dat innerlijke kompas.

 

Een oefening waardoor je je innerlijke kompas beter gaat leren kennen. Dit heeft te maken met waarde. Waarde is vaak gekoppeld aan overtuigingen. Bijvoorbeeld: mijn waarde is plezier is vrijheid is ontwikkeling en is liefde. Dat is mijn innerlijke kompas. Dus dat betekent dat die vier altijd ergens in terecht komen. Vrijheid is belangrijk, maakt niet uit of dat zakelijk of privé is. Ik ben niet voor niets ondernemer zodat ik het zelf kan bepalen. Humor is belangrijk, zelfs in de meest zwaarste omgeving. Ik blijf ontwikkelen. Liefde is gewoon liefde. Dit is mijn kompas en daar geloof ik in maar daar handel ik ook naar. Ik creëer het in mijn dagelijks leven maar ook in mijn werk.

 

Als er iets gebeurd kun je heel de wereld de schuld geven, maar uiteindelijk kom je toch weer uit bij jezelf. Wat heb jij gecreëerd waardoor je iedereen de schuld geeft. Maar jij hebt er voor gekozen en wat maakt nou dat je daarvoor hebt gekozen.

 

Noem eens meer waarde. Vriendschap, betrouwbaarheid, eerlijk, respect, onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid en vrijheid kan voor sommige als één voelen. Bij liefde moet je ook denken aan respect en betrouwbaarheid. Dat zijn de koppelingen die jezelf maakt tussen woorden.

 

Bij het experiment gaan we aan de slag met tien verschillende waardes. Er worden vragen gesteld waardoor die tien verschillende waardes naar boven komen. Waarde kun je bedenken, maar het zit in je hart. Het is intuïtie en hart brein. Er kunnen woorden maar ook symbolen naar boven komen, dat maakt niet uit. Op het moment dat je heel erg gaat denken, denk je nou is dat wel waar. Op dat moment schiet je in je hoofd, dat is niet erg. Maar het gaat erom hoe kan ik zo snel mogelijk kijken wat nu echt belangrijk is voor je. Alles wat naar boven komt is goed.

 

(Iedereen 10 blaadjes en een pen) Er worden verschillende vragen gesteld waardoor bepaalde waarde naar boven komen. Het kan zijn dat je bij twee vragen dezelfde waarde hebt, maar denk verder na over welke waarde er nog meer zijn. Zodat je aan het einde echt 10 verschillende waarde hebt.

 

Pak 1 blaadje en schrijf daar één waarde op naar aanleiding van deze vraag:
- Wat is het belangrijkste in jouw leven?

 

Pak weer 1 blaadje met ook weer één waarde naar aanleiding van deze vraag:
- Wat geeft jou energie?

Als je antwoordt bijvoorbeeld vrienden is, ga dan na wat vrienden jou opleveren. Zo kom je vaak op een waarde.

 

Pak nu twee blaadjes. Één vraag met twee waardes.
- Wat is het belangrijkste in je werk of in je hobby (vrijwilligerswerk)?

 

Nu heb je vier verschillende waardes op vier blaadjes

 

Pak nu ook weer twee blaadjes Één vraag met weer twee waardes.
- Wat is het belangrijkste in een liefdevolle relatie?

Als je niet op een waarde kunt komen, misschien wel op een gedrag. Wat wil je dat je graag doet? En als je dat dan doet, wat levert dat dan op?Nu heb je zes verschillende waardes.

 

Pak nu ook weer twee blaadjes. Één vraag met weer twee waardes.
- Wat is het belangrijkste in een collegiale en/of vriendschappelijke relatie?

 

Pak nu wederom weer twee blaadjes. Één vraag, twee waardes
- Wat is het belangrijkste dat geld jou geeft?

 

Je hebt nu 10 verschillende waardes. Die 10 verschillende blaadjes leg je nu voor je neer, zodat je ze in één oogopslag kunt zien.

 

Dit wat nu voor jou ligt is dus het gene wat het het belangrijkst voor je is. Een innerlijk kompas is wel fijner als je naar de kern toe kunt gaan. Dus nu ga je langzaam naar de kern. Want als je naar deze 10 waardes kijkt, ga er dan van uit dat je deze dagelijks in je leven al hebt. Je zorgt ervoor dat ze continu in je leven aanwezig zijn. Stel dan dat je dat leven hebt, waar deze 10 waardes continu zijn. Zometeen gaan we keuzes maken. Dat gaat als volgt. De 10 waardes zijn continu in je leven, maar helaas er gebeurt iets waardoor je afscheid moet nemen van drie van je waardes. Ik tel af en dan verfrommel je de drie waardes, en gooi je ze naar het midden. Je hebt er nu 7 over. De 7 die je over hebt die zijn weer dagelijks in je leven. Alleen helaas er gebeurt weer iets, waardoor je noodzakelijk wordt gedwongen om er 2 weg te doen. Verfrommel deze weer en gooi ze naar het midden. Nu heb je er nog 5 over, die heel belangrijk voor je zijn. maar helaas er is weer iets. We willen naar de kern toe. De laatste, je hoeft er maar 1 weg te doen. Zo houd je er 4 over. Deze vier zijn jouw belangrijkste waarde. En hoe ga jij er voor zorgen dat al deze 4 waardes in jouw dagelijkse, maandelijkse en wekelijkse leven te voorschijn komen. Wat ga je creëren om ervoor te zorgen dat dit er altijd is. Als geen één van de waardes er voor kan zorgen dat je bij jouw werk terecht komt, moet je op zoek naar iets anders. Hoe kun je nu altijd worden herinnerd aan je waardes. Maak er een foto van. Je kunt ook iets doen waardoor je het continu ziet. Het duurt lang voordat een gewoonte is veranderd in een andere gewoonte. dus je hebt iets nodig waardoor je er steeds aan herinnerd wordt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Contact

TS Personeel
Vlietkade 9a
3262 JN Oud-Beijerland

(0186) 620 790
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Whatsapp ons

Wilt u meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt ons bereiken via Whatsapp.